Lidé na světě milují kávu, a to se ví. Jistě znáte ve svém okolí minimálně jednoho člověka, který miluje kávu a rozumí jí. Těchto lidí je ale málo, většinou ji lidé pouze pijí, ale přímo nerozumí tomu, jaké druhy káv třeba existují a jaký je mezi nimi rozdíl. Většinou to jsou jen konzumenti a kávě se nijak blíže nevěnují. Praví „kávaři“ jsou ojedinělí, většinou kdybyste se zeptali lidí, jaké druhy káv existují, neřeknou vám přesně. Existuje mnoho druhů kávy, které jsou pěstovány po celém světě a mají různé chutě a aroma. Samozřejmě záleží na tom, jak se káva pěstuje, jaký je přímo postup, ale pak je důležité i samotné její pražení a podobně. Mezi nejznámější druhy kávy patří arabika a robusta.

káva

Arabika je nejvíce rozšířený druh kávy na světě. O té jste jistě slyšeli, i když se o kávu přímo nezajímáte. Pochází ze střední Afriky a je pěstována v mnoha zemích, včetně Brazílie, Kolumbie, Etiopie a Tanzanie. Arabika má jemnou chuť a aroma s tóny ořechů, citrusů nebo čokolády. Je méně hořká a má nižší obsah kofeinu než robusta. Je taková jemnější a pro lidi, co nemusí hořké kávy je jako dělaná.

Zato robusta je pěstována především v Asii, zejména v Indonésii a Vietnamu. Robusta má velmi silnou chuť a aroma s tóny kakaa a dřeva. Obsahuje více kofeinu než arabika, což ji činí oblíbenou u lidí, kteří potřebují silnou kávu k probuzení. Zas je ale pro některé nepříjemně hořká. Tím, jak se silná se konzumuje v malých množstvích, třeba v hrncích na espresso.

káva

Dalším druhem kávy je pak liberika, která se pěstuje zejména v Libérii, od toho pochází také její název. Má velké listy a plody a má chuť podobnou robustě, je také taková silná a hořká. Oproti tomu další druh excelsa se pěstuje v Asii a má chuť podobnou arabice s tóny třešní a černého pepře. Tak co? Už trochu více rozumíte kávě? Můžete před druhými využít své schopnosti a třeba je i trochu naučit, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými druhy. 🙂

Podobné příspěvky